V sobotu štartuje NHL s prívlastkom šprintérska

17.01.2013 Celý región

New York 17. januára (TASR) - Nový ročník zámorskej NHL by sa mal začať aj s desiatimi slovenskými hokejistami. Pravda, v posledných hodinách pred otvorením sezóny sa môže tento počet ešte zmeniť, keďže otáznik visí nad štartom doliečujúceho sa Andreja Meszároša z Philadelphie, v kempe Floridy o zmluvu bojuje Marek Svatoš a nejasná je aj budúcnosť Ľubomíra Višňovského, ktorého netrpezlivo očakávajú v šatni NY Islanders.

Meszároš sa zotavuje po operácii achilovky, ktorú si roztrhol vlani v lete pri tréningu. Zadák Flyers už síce trénuje s mužstvom, no chýba mu zápasová prax a jeho účasť v otváracom súboji sezóny proti Pittsburghu je tak otázna. "Potrebujem členok otestovať v nejakom modelovanom zápase. Chcem hrať, ak mi lekári odobria štart, určite nastúpim," vyslovil sa Meszároš pre zámorské médiá. Višňovskému vedenie KHL pred pár dňami zakázalo ďalej nastupovať za Slovan Bratislava, v ktorom pôsobil počas lockoutu, vzhľadom na zdravotné problémy jeho syna by však elitný zadák rád ešte dva týždne zotrval na Slovensku. Funkcionári NY Islanders by už radi videli Višňovského vo svojom mužstve.

Vlani korčuľovalo na plochách NHL 12 Slovákov

V uplynulom ročníku sa v slávnej profilige objavil rovný tucet Slovákov, tento rok by mohol byť počet ešte nižší. Milan Kytnár totiž po minulosezónnom premiérovom štarte v drese Edmontonu zamieril do bratislavského Slovana, novej zmluvy sa zatiaľ nedočkal ani obranca Milan Jurčina. Talentovaní mladíci Tomáš Tatar, Richard Pánik či Martin Marinčin nedostali príležitosť v prípravných kempoch a sezónu tak odštartujú v nižšej zámorskej súťaži AHL, kde budú čakať na povolávací rozkaz do prvého tímu. Na farme chcú zabojovať o pozvánku aj bývalý hráč Atlanty Thrashers Boris Valábik či krídelník Marek Hrivík momentálne laborujúci s otrasom mozgu.

Istý flek by mal mať naopak Jaroslav Halák, ktorý sa v tíme St. Louis Blues bude snažiť potvrdiť post brankárskej jednotky, o ktorý v minulej sezóne musel tvrdo súperiť s Brianom Elliottom. Peter Budaj bude v Montreale opäť kryť chrbát Kanaďanovi Careymu Priceovi, podľa posledných správ by však mohol dostať banskobystrický rodák v bránke Canadiens viac priestoru, než tomu bolo vlani. Zdeno Chára povedie "medveďov" z Bostonu znovu v úlohe kapitána, pevné miesto v obrane Buffala má Andrej Sekera.

Po zraneniach sa plne uzdravili obaja Mariánovia - s 7,9 milióna dolármi najlepšie platený Slovák v nadchádzajúcom ročníku Marián Hossa otvorí sezónu so spoluhráčmi z Chicaga na ľade obhajcu trofeje Los Angeles Kings. Ďalší hviezdny krídelník Marián Gáborík bude spolu s novou posilou Rickom Nashom hlavnou útočnou zbraňou newyorských Rangers, ktorí sú podľa prognóz jedným z horúcich kandidátov na zisk Stanleyho pohára. Práve kvôli príchodu kanadského kanoniera si bude musieť Gáborík vyskúšať nový post, po jedenástich rokoch v NHL na pravom krídle ho čaká presun na opačnú stranu. "Tréner Tortorella by ma tam rád videl. Z ľavej strany však rád zakončujem, takže nebude problém sa tomu prispôsobiť," konštatoval Gáborík.

Miesto v strede tretej útočnej formácie by malo v San Jose patriť Michalovi Handzušovi. Skúsený center by rád napravil dojem z vlaňajšej sezóny, ktorá mu nevyšla celkom podľa jeho predstáv. "Minulý ročník som nehral dostatočne dobre. Musím trénerov presvedčiť, že si zaslúžim dostať viac priestoru na ľade. Jednoducho musím dokázať, že som lepší hráč," vyhlásil Handzuš.

V zostave Floridy by sa okrem Tomáša Kopeckého mohol objaviť aj Marek Svatoš, ktorý po takmer dvojročnej prestávke bojuje v kempe o zmluvu a návrat do NHL.

Slováci v kluboch NHL:

Boston Bruins - Zdeno Chára (o)
Buffalo Sabres - Andrej Sekera (o)

Florida Panthers - Tomáš Kopecký (ú)
Chicago Blackhawks - Marián Hossa (ú)

Montreal Canadiens - Peter Budaj (b)
 
New York Islanders - Ľubomír Višňovský (o, ?)
New York Rangers - Marián Gáborík (ú)

Philadelphia Flyers - Andrej Meszároš (o)
San Jose Sharks - Michal Handzuš (ú)

St. Louis Blues - Jaroslav Halák (b)

Začína 96. ročník NHL

Po vyše troch mesiacoch naťahovačiek, osočovaní a strastiplných rokovaní sa hokejoví fanúšikovia konečne dočkali. Najprestížnejšia hokejová liga na svete v sobotu opäť ožije. Pravda, 96. ročník zámorskej NHL sa bude od tých predchádzajúcich výrazne líšiť.

Slávna súťaž sa mala pôvodne začať 11. októbra 2012. Keďže však 15. septembra vypršala kolektívna zmluva a majitelia klubov sa a hráčmi nevedeli dohodnúť na novej, ohlásilo vedenie súťaže lockout, v ére panovania komisára Garyho Bettmana už v poradí tretí. Kvôli nemu množstvo hviezd zamierilo do Európy, mladíci museli nastúpiť do farmárskych súťaží, tí starší si dopriali dovolenky. Výluka sa nakoniec natiahla až do ďalšieho kalendárneho roku. Až na prelome rokov sa rokovania pohli dopredu a 6. januára sa po 113 dňoch vedenie profiligy konečne dohodlo s hráčskou asociáciou NHLPA na znení novej desaťročnej kolektívnej zmluvy. Obe strany pritom spravili výrazné ústupky - majitelia pristúpili na rovnomerné delenie výnosov, hráči súhlasili s poklesom platového stropu i s obmedzením dĺžky a štruktúry kontraktov.

Výluka si vybrala svoju daň v podobe zrušenia prestížneho novoročného duelu pod holým nebom tzv. Winter Classic i tradičného Zápasu hviezd. Skrátený ročník 2012/2013 odštartuje 13 súbojmi v sobotu 19. januára a program 720 zápasov nahustený do 99 hracích dní sa skončí v sobotu 27. apríla, teda šesť dní pred začiatkom majstrovstiev sveta v Švédsku a Fínsku. Play off NHL odštartuje o tri dni neskôr, nový držiteľ Stanleyho pohára bude korunovaný najneskôr 28. júna.

Každý tím odohrá v základnej časti 48 stretnutí a stretne sa iba so súpermi z vlastnej konferencie. Jedinou konfrontáciou klubov z Východnej a Západnej konferencie bude júnová finálová séria o Stanley Cup. Celkovo 18 zápasov čaká tímy s rivalmi z rovnakej divízie. Šprintérska základná časť bude poriadnym náporom na fyzičku hráčov, mužstvá sa budú musieť vyrovnať so šnúrami, počas ktorých odohrajú päť zápasov v priebehu siedmich dní. "Pre každého to bude určite veľká výzva. Pri tomto rozpise si nikto nebude môcť dovoliť dlhšie výpadky," tvrdí kapitán Bostonu, slovenský obranca Zdeno Chára.

Kto získa najcenejšiu trofej?

Obhajcami trofeje sú králi z Los Angeles, okruh favoritov je však oveľa širší. Tradične medzi nich bude patriť Pittsburgh s megahviezdami Sidneym Crosbym a Jevgenijom Malkinom, veľké šance dávajú zámorskí experti newyorským jazdcom, ktorí k oporám Henrikovi Lundqvistovi a Mariánovi Gáboríkovi privábili z Columbusu kanoniera Ricka Nasha. Medzi výrazné osobnosti súťaže by mali opäť patriť Claude Giroux z Philadelphie či Steven Stamkos z Tampy Bay, návrat na výslnie sa čaká od ruského ostrostrelca Alexandra Ovečkina z Washingtonu. Na Západe sa pozornosť sústredí na švédske dvojičky Henrika a Daniela Sedinovcov z Vancouveru, vysoko rúbať by malo aj Chicago v zostave s Mariánom Hossom, Patrickom Kaneom a Jonathanom Toewsom. Obrovské očakávania sa kladú aj na Minnesotu, ktorá vlani v lete získala dvoch najžiadanejších hokejistov na trhu s voľnými hráčmi, obrancu Ryana Sutera a útočníka Zacha Pariseho. Fanúšikov takisto bude zaujímať, či dokážu Phoenix, Nashville či St. Louis zopakovať vlaňajšie výborné výkony, alebo či Edmonton konečne pretaví dlhoročnú prácu s nádejnými mladíkmi v úspech.

Celkovo však kluby dajú príležitosť len obmedzenému počtu mladých talentov, keďže v oklieštenej sezóne nebude čas na experimenty. V základnej zostave olejárov z Edmontonu by určite mala dostať príležitosť vlaňajšia draftová jednotka Naiľ Jakupov, na Calderovu trofej bude chcieť zaútočiť aj trojka Alex Galchenyuk z Montrealu, fínsky technik Mikael Granlund z Minnesoty či Chris Kreider z NY Rangers. Lockout naopak ukončí kariéru niektorým veteránom, vlani v lete sa s aktívnou činnosťou rozlúčil Nicklas Lidström, teraz na novú zmluvu zatiaľ márne čakajú Tomas Holmström, Brian Rolston, Jason Blake, Andrew Brunette, Jason Blake či Dwayne Roloson.

Najdôležitejšie termíny sezóny 2012/2013:

19. január: začiatok skráteného ročníka

3. apríl: uzávierka transakcií
27. apríl: koniec základnej časti
29. apríl: draftová lotéria
30. apríl: začiatok play off

(3.-19. máj: svetový šampionát v Štokholme a Helsinkách)

30. jún: vstupný draft v Newarku
5. júl: otvorenie trhu s voľnými hráčmi
 

Vyberte región